Επικοινωνία 25210-55050 |Δευ – Παρ 8:00 – 17:00

Νέο ηλεκτρονικό κατάστημα

Κέρδος κόστος τεχνικά θέματα

Κόστος & Κέρδος μικρών φωτοβολταϊκών συστημάτων για σπίτια

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ: κόστος & κέρδος 

[Τελευταία ενημέρωση 05-06-2022]

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ Α’: ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

Α. Ποιο είναι το κόστος μιας επένδυσης σε αυτοπαραγωγή / net metering και ποιο το όφελος για τον ιδιώτη/επιχειρηματία επενδυτή;
Α1: Πόσα kw χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταικα;

Α2: Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταικα (με σύγχρονα – νέα φωτοβολταικα πάνελ (2022));

Α3: Φωτοβολταικα για σπίτι τιμές

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Α’: ΑΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΗ / ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

Α1. Πόσα kW χρειάζεται ένα σπίτι με φωτοβολταϊκά σε στέγη, ταράτσα σπιτιού ή επιχείρησης;

Η εγκατεστημένη ισχύς σε kW εξαρτάται κατά κύριο λόγο από την ετήσια ενέργεια που απορροφά ο καταναλωτής από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Σαν πρώτο βήμα λοιπόν ο καταναλωτής θα πρέπει να συγκεντρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος από τον προμηθευτή του ή να αιτηθεί μια συγκεντρωτική κατάσταση της ετήσιας κατανάλωσής του.

Στην συνέχεια θα πρέπει να προσθέσει – συνυπολογίσει τις μελλοντικές ανάγκες που πιθανώς να έχει, εάν για παράδειγμα σκοπεύει να εγκαταστήσει μια αντλία θερμότητας στο σπίτι ή ένα νέο μηχάνημα στην επιχείρηση του εάν πρόκειται για επιχειρηματικό φωτοβολταϊκό.

Αφού αθροίσει λοιπόν τις υπάρχουσες αλλά και τις μελλοντικές καταναλώσεις θα πρέπει να γίνει ο υπολογισμός του μεγέθους του φωτοβολταϊκού συστήματος με κριτήριο την αντίστοιχη παραγωγή του φωτοβολταϊκού ώστε να καταφέρει να ισορροπήσει την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια με την ενέργεια που καταναλώνεται σε ετήσια βάση.

Σε αυτή την διαδικασία υπεισέρχονται τρεις σημαντικοί περιορισμοί :

– Ο διαθέσιμος χώρος σε τετραγωνικά για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού.

– Η υπάρχουσα οικονομική δυνατότητα του καταναλωτή (ιδιώτη ή επιχειρηματία).

– Ο περιορισμός που υπάρχει από την νομοθεσία που σε γενικές γραμμές επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκού συστήματος μεγέθους σε kW όσο και η συμφωνημένη ισχύς με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Αφού ολοκληρώσετε την παραπάνω διαδικασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δωρεάν φόρμες υπολογισμού για φωτοβολταϊκά της Heliosystems ώστε να προσδιορίσετε το μέγεθος σε kW του φωτοβολταϊκού σας συστήματος ή να συμβουλευτείτε έναν εξειδικευμένο μηχανικό της Heliosystems (25210-55050)

Α2. Πόσα τετραγωνικά χρειάζεται ένα σπίτι για να βάλει 5kW ή 10kW φωτοβολταϊκά;

Αφού υπολογίσετε το μέγεθος της εγκατεστημένης ισχύος σε kW του φωτοβολταϊκού που χρειάζεστε, θα πρέπει να διερευνήσετε εάν επαρκεί ο χώρος που διαθέτετε για την εγκατάστασή του. Σαν γενικό κανόνα μπορείτε να υπολογίσετε ότι για κάθε εγκατεστημένο κιλοβάτ (kWp) χρειάζονται εφόσον πρόκειται για :

– Κεραμοσκεπή η γενικότερα κεκλιμένη στέγη 4,5 – 5 τετραγωνικά / kW. Συνεπώς για 5kW η απαιτούμενη καθαρή επιφάνεια είναι περίπου 22,5 – 25 τετραγωνικά μέτρα. Ενώ για τα 10KW η αντίστοιχη επιφάνεια είναι περίπου 45 – 50 τετραγωνικά. Τονίζουμε το καθαρή επιφάνεια διότι συνήθως οι κεραμοσκεπές σχηματίζουν έντονες γωνίες με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η αξιοποίηση όλου του χώρου (διότι δεν υπάρχουν ευρέως εμπορικά διαθέσιμα τριγωνικά πάνελ).

– Ταράτσα ή δώμα όπου τα φωτοβολταικα πανελ θα στηριχθούν σε βάσεις με κατά προτίμηση νότιο προσανατολισμό 7,5 – 8,5 τετραγωνικά / KW αναλόγως την κλίση της βάσης στήριξης. Άρα για 5 kW θα χρειαστούν 37,5 – 42,5 τετραγωνικά. Για 10kW θα χρειαστούν 75 με 85 τετραγωνικά μέτρα.

Α3. Πόσο κοστίζει ένα φωτοβολταϊκό για το σπίτι με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού;

Οι τιμές για τον εξοπλισμό, αλλά και γενικότερα της ολοκληρωμένης εγκατάστασης ενός φωτοβολταϊκού για σπίτι με το πρόγραμμα του ενεργειακού συμψηφισμού αν και είναι αυξημένες αυτή την περίοδο (2022), γενικά όμως είναι πολύ χαμηλότερες από ότι παλιότερα. Κυμαίνονται από 1100 – 1600 ευρώ (+ΦΠΑ) ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ ανάλογα τον εξοπλισμό που θα χρησιμοποιήσετε αλλά και τις ιδιαιτερότητες της κάθε εγκατάστασης. Μπορείτε να δείτε τις τιμές της Heliosystems που αφορούν έτοιμα πακέτα προσφορών εξοπλισμού για net metering εδώ.

Για θέματα και πληροφορίες ενεργειακού συμψηφισμού net metering πατήστε εδώ


 

[Παλιότερα άρθρα -> Τελευταία ενημέρωση 10-03-2013]

B. Ποιο είναι το κόστος μιας επένδυσης σε μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα (<10kw) και ποιο το κέρδος για τον ιδιώτη;
Β1. Τι κεφάλαιο (πόσα χρήματα) χρειάζεται να ξοδέψω για ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα σε στέγη, ταράτσα ή σκεπή;

Β2. Πόσα χρήματα – έσοδα θα έχω από μια μικρή εγκατάσταση στο σπίτι μου ή σε πολυκατοικία;

Β3. Πόση ενέργεια παράγει ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα;

Β4. Θα είναι σταθερή η τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ;

Β5. Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης που σκέφτομαι να υλοποιήσω;

Β6. Πόση επιφάνεια σε τετραγωνικά μέτρα χρειάζομαι για να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε ταράτσα ενός σπιτιού και πόση σε κεραμοσκεπή;

Β7. Δεν έχω τα χρήματα για να υλοποιήσω αυτήν την περίοδο μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση. Θα μπορούσα να κάνω την εγκατάσταση με κάποιο τραπεζικό δάνειο; Συμφέρει κάτι τέτοιο;

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ Β’: ΕΣΟΔΑ ΚΑΙ ΕΞΟΔΑ

Β1. Τι κεφάλαιο (πόσα χρήματα) χρειάζεται να ξοδέψω για ένα μικρό φωτοβολταϊκο σύστημα σε στέγη, ταράτσα ή σκεπή;

Τα χρήματα που χρειάζεται κάποιος για ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα είναι ανάλογα με το μέγεθος της εγκατάστασης που θέλει να κάνει. Έτσι για παράδειγμα αν κάποιος τοποθετήσει 1 φωτοβολταϊκό πάνελ των 200 Watt (μαζί με τα λοιπά εξαρτήματα) σε μια σκεπή για να πουλήσει το ρεύμα που παράγει στην ΔΕΗ θα χρειαστεί από 700 έως 1100 ευρώ. Εάν πάλι τοποθετήσει 5 πάνελ των 200 Watτ (σύνολο 5 Χ 200= 1000 Watt ή 1 kW (κιλοβάτ)) το αντίστοιχο κόστος θα είναι από 3500 έως 5500 ευρώ . Εάν αντίστοιχα αποφασίσετε να εγκαταστήσετε 5KW οι τιμές που θα βρείτε θα κυμαίνονται από 17.500 έως 27.500 ευρώ. Το κύριο μέρος του κόστους της εγκατάστασης αφορά τα φωτοβολταϊκά πλαίσια (ή πάνελ ή συλλέκτες ή πανέλα ή καθρέφτες ή ακόμα και …τζάμια (50% – 70% του συνολικού κόστους). Το υπόλοιπο κόστος επιμερίζεται στους αντιστροφείς, το σύστημα στήριξης και κατά δεύτερο λόγο στις καλώδιώσεις και ηλεκτρολογικούς πίνακες (ασφάλειες, διακόπτες, αντικεραυνικά κλπ).
Γενικά λοιπόν το κόστος και οι τιμές για ένα σταθερό φωτοβολταϊκό σύστημα στην Ελληνική αγορά κυμαίνεται από 3.500 έως 5.500 ευρώ ανα kW ή 3,5 εώς 5,5 ευρώ ανά Watt. Φυσικά η αναλογία τιμή/Watt μειώνεται όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος της εγκατάστασης.

*Οι τιμές που ανφέρουμε δεν περιλαμβάνουν ΦΠΑ. Για το ΦΠΑ δείτε και την ερώτηση Α14 κλικ εδώ

Β2. Πόσα χρήματα – έσοδα θα έχω από μια μικρή εγκατάσταση στο σπίτι μου ή σε πολυκατοικία;

Τα έσοδα εξαρτώνται από την ενέργεια που παράγει (βλέπε και ερώτηση 3) το φωτοβολταϊκό σύστημα σας. Κόντα στο σημείο σύνδεσης του φωτοβολταϊκού συστήματος με το δίκτυο της ΔΕΗ θα υπάρχει ένας διπλός μετρητής (ο ίδιος και για την ενέργεια που καταναλώνουμε) που θα μετράει την ενέργεια που παράγει το φωτοβολταϊκό σύστημα σε κιλοβατώρες (kWh). Αυτήν την ενέργεια η ΔΕΗ είναι υποχρεωμένη να την αγοράζει πληρώνοντας 0,55 σεντς ανά κιλοβατώρα ( 0,55 euro cents/kWh ).
Αυτό σημαίνει ότι εάν για κάποιον μήνα παράγουμε για παράδειγμα 100 κιλοβατώρες (100kWh) η ΔΕΗ θα πρέπει να μας πληρώσει 55 ευρώ.

Συνεπώς ανάλογα με την ενέργεια που παράγει το σύστημα έχουμε και τα αντίστοιχα έσοδα σε ευρώ πολλαπλάσιαζοντας τις κιλοβατώρες που παράγουμε με το 0,55.

Για ένα αυτόματο υπολογισμό των κερδών μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν φόρμα υπολογισμού εσόδων (κλικ εδώ) του selasenergy.

Β3. Πόση ενέργεια παράγει ένα μικρό φωτοβολταϊκό σύστημα;

ΒΗΜΑ 1: ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΙΣΧΥ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ (ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗ ΙΣΧΥΣ)

Η ενέργεια που παράγει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα έχει να κάνει με την συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών πάνελ που έχει το σύστημα μας (Προσοχή: όχι τον αριθμό των πανελ!!)

Για να βρούμε την συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος πολλαπλασιάζουμε την ισχύ που έχει το κάθε πάνελ (αναγράφεται σε ταμπελάκι στο πίσω μέρος) και το αποτέλεσμα είναι η συνολική εγκατεστημένη του συστήματος. (Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί στο ίδιο σύστημα να υπάρχουν πάνελ διαφορετικού τύπου οπότε κάνουμε τον πολλαπλασιασμό δύο φορές για τις αντίστοιχες ποσότητες των πάνελ και στο τέλος αθροίζουμε τα δύο υποσύνολα).

Παράδειγμα 1: Έχουμε 5 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 180 Watt (Βατ). Η συνολική ισχύς του συστήματος μας θα είναι 5 Χ 180 = 900 Watt.

Παράδειγμα 2: Έχουμε 6 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 170 Watt (Βατ) και 5 φωτοβολταϊκά πάνελ με ισχύ για το καθένα 160 Watt (Βατ). Η συνολική ισχύς για το σύστημα μας θα είναι
α) 6 Χ 170 = 1020 Watt (Βατ)
β) 5 Χ 160 = 800 Watt (Βατ)
Σύνολο 1020 + 800 = 1820 Watt (Βατ)

ΒΗΜΑ 2: ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΠΟΥ ΠΑΡΑΓΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΑΣ

Η ενέργεια που παράγεται από το σύστημα μας εξαρτάται από κυρίως δύο παράγοντες:

Την συνολική ισχύ του φωτοβολταϊκού συστήματος (βλέπε Βήμα 1 πάνω)
Την ηλιοφάνεια της περιοχής που θα εγκαταστήσουμε το σύστημα (ηλιακή ενέργεια)
Το ποσό της ηλιακής ενέργειας είναι διαφορετικό από περιοχή σε περιοχή και στην Ελλάδα σε γενικές γραμμές είναι μεγαλύτερο όσο πιο νότια βρισκόμαστε. Έτσι όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα της ηλιακής ενέργειας που “πέφτει” στα πάνελ τόσο περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια αυτά παράγουν.

Σε γενικές γραμμές στην Βόρεια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβάτ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.150 έως 1.250 kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα).

Στην Κεντρική Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβάτ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.200 έως 1.300 kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα).

Στην Νότια Ελλάδα η ηλεκτρική ενέργεια που παράγει 1kW (1 κιλοβάτ) φωτοβολταϊκών είναι από 1.250 έως 1.400 kWh (κιλοβατώρες) κάθε έτος (για σταθερό σύστημα).

Για να κάνετε μια ακριβέστερη πρόβλεψη της παραγόμενης ενέργειας ανάλογα με την περιοχή που προτίθεστε να εγκαταστήσετε το σύστημα σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν φόρμα υπολογισμού ενέργειας (κλικ εδώ) του selasenergy.

ΒΗΜΑ 3: ΤΕΛΙΚΟΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Αφού μάθετε την συνολική ισχύ (από Βήμα 1) του συστήματος μας και την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια αν κιλοβάτ για την περιοχή σας (από Βήμα 2) στην συνέχεια πολλαπλασιάζουμε την συνολική ισχύ του συστήματος με την παραγωγή ηλεκτρισμού από 1kw για την περιοχή σας και βρίσκουμε την συνολική ηλεκτρική ενέργεια που παράγουμε ανά έτος (και τελικά θα πουλήσουμε στην ΔΕΗ).

Παράδειγμα 1: Φωτοβολταϊκό σύστημα 2 KW στην Δράμα
α) Συνολική ισχύς 2.000 Watt ή 2 kW
β) Εγκατάσταση στην Δράμα (1kW παράγει 1.150kWh)
γ) Συνολική παραγωγή ανά έτος 2 Χ 1.150 = 2.300 kWh
δ) Έσοδα από πώληση ενέργειας για τον πρώτο χρόνο 2.300 Χ 0,55 = 1.265,0 ευρώ

Παράδειγμα 2: Φωτοβολταϊκό σύστημα 3,5 KW στην Αθήνα
α) Συνολική ισχύς 3.500 Watt ή 3,5 kW
β) Εγκατάσταση στην Αθήνα (1kW παράγει 1.340 kWh)
γ) Συνολική παραγωγή ανά έτος 3,5 Χ 1.340 = 4.690 kWh
δ) Έσοδα από πώληση ενέργειας για τον πρώτο χρόνο 4.690 Χ 0,55 = 2.579,5 ευρώ

Παράδειγμα 3: Φωτοβολταϊκό σύστημα 4,2 KW στην Καλαμάτα
α) Συνολική ισχύς 4.200 Watt ή 4,2 kW
β) Εγκατάσταση στην Καλαμάτα (1kW παράγει 1.240 kWh)
γ) Συνολική παραγωγή ανά έτος 4,2 Χ 1.240 = 5.208 kWh
δ) Έσοδα από πώληση ενέργειας για τον πρώτο χρόνο 5.208 Χ 0,55 = 2.864,4 ευρώ

ΠΡΟΣΟΧΗ 1: Η ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας είναι διαφορετική από περιοχή σε περιοχή και μπορεί να αποκλίνει από τις προσεγγιστικές τιμές που σας παρουσιάζουμε. Συμβουλευτείτε και το ακόλουθο κείμενο για περισσότερες διευκρινήσεις σχετικά με μετρήσεις της έντασης της ηλιακής ακτινοβολίας (κλικ εδώ).

ΠΡΟΣΟΧΗ 2:Για τα παραπάνω παραδείγματα υποθέτουμε:
α) Βέλτιστη κλίση των πάνελ προς τον νότο (βρείτε την βέλτιστη κλίση σε κάθε περιοχή κλικ εδώ)
β) Ασκίαστη επιφάνεια των πάνελ για όλη την διάρκεια της μέρας και για όλες τις μέρες του έτους γ) Σωστή επιλογή υλικών και σωστή ηλεκτρολογική μελέτη και εγκατάσταση

Για ένα αυτόματο υπολογισμό των εσόδων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την δωρεάν φόρμα υπολογισμού εσόδων (κλικ εδώ) του selasenergy (Σημείωση: Στην επιλογή “τρόπος τιμολόγησης” επιλέξτε για μικρό σύστημα <5kW).

Β4. Θα είναι σταθερή η τιμή αγοράς της κιλοβατώρας από την ΔΕΗ;

 Η τιμή (0,55euro/kWh) και το κέρδος θα είναι σταθερά μέχρι το 2012. Από το 2013 και έπειτα η τιμή αυτή θα μειώνεται κατά 5% ανά έτος. Να διευκρινίσουμε όμως (μετά από επικοινωνία με το υπουργείο ανάπτυξης) ότι αυτό δεν σημαίνει ότι αν κάποιος εγκαταστήσει ένα σύστημα το 2010 η τιμή πώλησης μετά από 3 χρόνια θα αρχίσει να μειώνεται κατά 5% κάθε έτος έως και το 2019. Η τιμή θα είναι σταθερή και μάλιστα θα προσαυξάνεται σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ( ακολουθεί τον πληθωρισμό). Αν κάποιος δηλαδή συνδεθεί φέτος θα έχει σίγουρα τουλάχιστον 0,55 και μετά από 5 ή 10 χρόνια. Αν όμως συνδεθεί το 2013 ή τιμή αγοράς θα είναι 0,55 Χ 0,95 = 0,5225 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Ενώ εάν συνδεθεί το 2014 η τιμή θα είναι 0,5225 Χ 0,95 = 0,4963 ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Β5. Ποιοι άλλοι παράγοντες επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης που σκέφτομαι να υλοποιήσω;
 Βασικά σημεία που επηρεάζουν την απόδοση της επένδυσης και θα πρέπει να προσέξει κάποιος είναι τα ακόλουθα:

1. Κόστος εγκατάστασης

2. Προσανατολισμός και κλίση της επιφάνειας των φωτοβολταϊκών. Τα πάνελ θα πρέπει να “κοιτάνε” στον νότο και η κλίση των πάνελ σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο (εάν δεν έχετε κινητές βάσεις) είναι για την Ελλάδα 28 – 32 μοίρες. Δείτε και τον αυτόματο υπολογισμό γωνίας (κλίσης) εδώ.

Όσον αφορά τον προσανατολισμό, εάν τα πάνελ σας δεν έχουν νότιο (ή τουλάχιστον ελαφρά νοτιοδυτικό ή νοτιοανατολικό προσανατολισμό) εμείς προτείνουμε να μην τα βάλετε. Το πρόβλημα του σωστού προσανατολισμού συνήθως είναι εντονότερο στις σκεπές ενώ στις ταράτσες μπορεί να λυθεί με σωστή χωροθέτηση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων.

3. Σκίαση! Θα πρέπει το σημείο της εγκατάστασης να δέχεται την ελάχιστη δυνατή σκίαση κι’ αυτό πρέπει να προσεχτεί πριν τοποθετηθούν τα πάνελ γιατί μετά θα είναι αργά. Παρατηρήστε την επιφάνεια που σκέφτεστε να τα τοποθετήσετε για μια ολόκληρη χειμωνιάτικη ηλιόλουστη (εάν είναι δυνατόν) ημέρα και επιλέξτε αν είναι εύκολο το σημείο με το μικρότερο δυνατό ποσοστό σκίασης. Εάν υπάρχουν μεγάλα κτίρια που εμποδίζουν την ηλιακή ακτινοβολία για μεγάλα χρονικά διαστήματα ίσως θα έπρεπε να αναθεωρήσετε και ολόκληρο τον σχεδιασμό της επένδυσης.

Δείτε και το ακόλουθο βίντεο με παράδειγμα μελέτης σκίασης του selasenergy.gr (αφορά σχεδιασμό συστήματος στην Δράμα με προσομοίωση του ήλιου για τους 12 μήνες του έτους ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο)

4. Σωστή επιλογή των φωτοβολταϊκών πάνελ (ανοχές ισχύος εξόδου, εγγυήσεις απόδοσης, υλικά κατασκευής, τύπος φωτοβολταϊκών στοιχείων, ανοχές σε υψηλές θερμοκρασίες κλπ)

5. Εγγυήσεις προϊόντος για τα πάνελ και τους αντιστροφείς-μετατροπείς. (Ειδικά για τους αντιστροφείς διεκδικήστε επέκταση της εγγύησης για 20 χρόνια).

6. Σωστή ηλεκτρολογική εγκατάσταση με τα ειδικά υλικά και βύσματα για φωτοβολταϊκά συστήματα.

7. Τοποθέτηση των πάνελ σε σημείο του κτιρίου για το οποίο μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια του από τον κίνδυνο κλοπής. Εάν δεν είμαστε σίγουροι θα πρέπει επιπλέον να ασφαλίσουμε την εγκατάσταση σε κάποια ασφαλιστική εταιρεία. Επιθυμητό είναι το σύστημα συναγερμού, καθώς επίσης και η χρήση αντικλεπτικών μικροϋλικών σύνδεσης κατά την τοποθέτηση.

8. Πλύσιμο των πάνελ (άρα και πρόσβαση σε νερό) περιοδικά (1 φορά την εβδομάδα ίσως και συχνότερα) ανάλογα βέβαια την περίπτωση. Η επικάθιση σκόνης, περιττωμάτων πουλιών κ.α. μπορούν να μειώσουν αισθητά την απόδοση του συστήματος.

Β6. Πόση επιφάνεια σε τετραγωνικά χρειάζομαι για να εγκαταστήσω ένα φωτοβολταϊκό σύστημα σε ταράτσα ενός σπιτιού και πόση σε κεραμοσκεπή;

 Σε γενικές γραμμές ένα τυπικό κρυσταλλικό (μονοκρυσταλλικό ή πολυκρυσταλλικό) φωτοβολταϊκό πάνελ καταλαμβάνει 0,7 – 0,8 τετραγωνικά μέτρα για κάθε 100Watt συμπεριλαμβανομένου και του πλαισίου από αλουμίνιο (aluminium frame). Συνεπώς θεωρούμε ότι 1kw κιλοβάτ φωτοβολταϊκών πάνελ καταλαμβάνει επιφάνεια 7,5 τετραγωνικών μέτρων/kWp κατά μέσο όρο.

1. Επικλινής Στέγη -Κεραμοσκεπή:

Στην περίπτωση της επικλινούς στέγης η μέση επιφάνεια που μπορεί να καταλαμβάνει ένα κιλοβάτ εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών πλαισίων προσεγγίζει τα 8 τετραγωνικά μέτρα. Σε μια επικλινή στέγη όμως θα πρέπει να τοποθετήσουμε το φωτοβολταϊκό σύστημα μόνο στην πλευρά που “κοιτάζει” προς τον Νότο. Επίσης καλό είναι η κλίση της στέγης να μην είναι κατά πολύ μικρότερη από 28 μοίρες αλλά ούτε και πολύ μεγαλύτερη από 33 μοίρες. Η βέλτιστη κλίση της στέγης για όλες τις περιοχές της Ελλάδας μπορεί να βρεθεί με αυτό το εργαλείο “εύρεση βέλτιστης ετήσιας κλίσης ΦΒ πάνελ” κλικ εδώ. Να επισημάνουμε σε αυτό το σημείο ότι αναφερόμαστε στην βέλτιστη κλίση για μεγιστοποίηση της απόδοσης στην διάρκεια του έτους μιας και για κάθε μήνα (ή ακόμα και για κάθε ημέρα) η βέλτιστη κλίση είναι διαφορετική.

2. Ταράτσα – επίπεδη οροφή:

Στην περίπτωση της επίπεδης επιφάνειας το σύστημα καταλαμβάνει περισσότερο χώρο μιας και η έτοιμη κλίση για τα φωτοβολταϊκά που προσφέρει μια στέγη θα πρέπει να κατασκευαστεί με ειδικές βάσεις στήριξης των φωτοβολταϊκών πλαισίων. Το αποτέλεσμα είναι η κάθε σειρά φωτοβολταϊκών πλαισίων να απαιτεί μια απόσταση από την προηγούμενη σειρά ώστε να αποφεύγεται η σκίαση των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να γίνει ένας υπολογισμός της σκίασης που παράγουν οι συστοιχίες και να υπάρχει κατάλληλη απόσταση μεταξύ των στοιχειοσειρών. Ένας γενικός κανόνας για τις επίπεδες οροφές είναι ότι χρειάζονται χονδρικά 12 τετραγωνικά μέτρα ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ.

Προσοχή 1! Σε κάθε περίπτωση οι αναφερόμενες απαιτούμενες επιφάνειες είναι ενδεικτικές και πάντα αποκλίνουν κατά περίπτωση. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό μιας και η κάθε χωροθέτηση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Προσοχή 2! Οι αναφερόμενες επιφάνειες αφορούν σε έναν γενικό στάνταρ τύπο φωτοβολταϊκών πλαισίων κρυσταλλικού πυριτίου (αντιπροσωπεύει το 80% της αγοράς). Για τις τεχνολογίες thin film οι επιφάνειες είναι σχεδόν διπλάσιες από τις προαναφερόμενες. Περισσότερα για τους τύπους φωτοβολταϊκών στοιχείων κλικ εδώ.

Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στα ανωτέρω και διαφοροποιούν τις εγκαταστάσεις είναι:

– Βαθμός απόδοσης των ΦΒ πάνελ (Όσο μεγαλύτερη απόδοση τόσο μικρότερη απαιτούμενη επιφάνεια)

– Τύπος συστήματος στήριξης

– Ακριβείς διαστάσεις της οροφής (Για παράδειγμα εάν η πλευρά που “κοιτάζει” στον νότο είναι η μεγάλη σε έναν παραλληλόγραμμο χώρο μπορεί να απαιτηθεί και αρκετά μικρότερη επιφάνεια)

Β7. Δεν έχω τα χρήματα για να υλοποιήσω αυτήν την περίοδο μια φωτοβολταϊκή εγκατάσταση.

Θα μπορούσα να κάνω την εγκατάσταση με κάποιο τραπεζικό δάνειο; Συμφέρει κάτι τέτοιο;
Φυσικά και ΝΑΙ. Έχει υπολογιστεί ότι εάν κάποιος σχεδιάσει σωστά την επένδυση του και κάνει και την αντίστοιχη έρευνα αγοράς (ώστε να μην πληρώσει περιττά έξοδα) μπορεί να μην βάλει τίποτα από την τσέπη του και το φωτοβολταϊκό σύστημα να αποπληρώνει τις δόσεις του δανείου με τα έσοδα από την παραγόμενη ενέργεια. Με έναν πρόχειρο υπολογισμό: Ένα δάνειο 12ετίας μπορεί κάποιος το αποπληρώσει και μετα από 12 χρόνια να έχει καθαρά κέρδη χωρίς ουσιαστικά να έχει βάλει ποτέ το χέρι στην τσέπη.

Παράδειγμα: Εγκατάσταση 3kW στην Λάρισα

Συνολικό κόστος εγκατάστασης και εξόδων σύνδεσης (ενδεικτικά 15.000 ευρώ).

Λήψη δανείου αξίας 15.000 ευρώ με 7,0% επιτόκιο και 12 έτη αποπληρωμής. Σύνολο σε 12 έτη θα δώσουμε στην τράπεζα 22,213 ευρώ με ετήσια δόση 1,851 ευρώ

Εκτίμηση παραγωγής ενέργειας ανά έτος για τα 3kW= 3550KWh άρα (για χρέωση 0,55ευρώ/KWH)

Eτήσια έσοδα = 1.952 ευρώ > ετήσια δόση δανείου 1,851 ευρώ

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι μετά από 12 χρόνια θα έχουμε αποπληρώσει μια εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο σπίτι μας για την οποία δεν ξοδέψαμε ποτέ πραγματικά χρήματα και η οποία έχει διάρκεια ζωής 25 χρόνια και άρα θα έχουμε κέρδη για 13 ακόμη χρόνια ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΥΛΑΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΜΕ ΧΡΗΜΑΤΑ!!!

*Το selasenergy δεν προτρέπει κανέναν να πράξει τα προαναφερόμενα αλλά το παράδειγμα είναι ενδεικτικό της “κρυμμένης” κερδοφορίας που βρίσκεται στα επιδοτούμενα φωτοβολταϊκά συστήματα. Φυσικά υπάρχουν και οι παράγοντες πιστοληπτικής ικανότητας και τραπεζικής διαθεσιμότητας οι οποίοι δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστούν.